“علت روغن سوزی در موتور ماشین چیست؟” روغن سوزی به انگلیسی برابر است با (Oil Burning) و یکی از عمده ترین مشکلاتی است که برای خودرو ها به خصوص خودرو های قدیمی و فرسوده به وجود میآید و معضلاتی را برای راننده به وجود میآورند، “روغن سوزی ماشین” با دلایل مختلفی همراه است که در نتیجه با داشتن آگاهی از این موارد و نگهداری درست میتوانید از بروز چنین مشکلی جلوگیری کنید.
روغن سوزی ماشین چیست؟
روغن سوزی موتور به حالتی گفته میشود که روغن موتور همراه با ترکیب سوخت و هوا شروع به سوختن کرده و سطح آن کاهش پیدا میکند، روغن موتور در مجرا های مختلف قطعات موتور جریان پیدا میکند و آنها را روانکاوی میکند و مجاز به تردد در این مجراهاست.
هنگامی که روغن موتور از مدار و مسیر خود خارج میشود، دو حالت کلی پیش میآید که یکی نشتی روغن و دیگری راه یافتن روغن موتور به درون محفظه احتراق سیلندر که در نتیجه سوختن روغن موتور را به همراه دارد، این اتفاق همراه با خارج شدن دودی آبی رنگ از اگزوز خودرو است، توجه داشته باشید روغن سوزی بیشتر در خودرو های قدیمی و فرسوده که مسیر طولانی را طی کرده اند اتفاق میافتد.
علت روغن سوزی ماشین چیست؟
“روغن سوزی ماشین از چیست؟” دلایل روغن سوزی خودرو به موارد مختلفی اطلاق میشود که در ادامه به ذکر آنها میپردازیم:
- خرابی واشر سر سیلندر
- موتور، روغن هیدرولیک یا روغن گیربکس میسوزاند
- شکستگی و خرابی یاتاقان
- خرابی کاسه نمد
- خرابی شیر PVC
- شکستگی رینگ و پیستون ها
- خرابی لاستیک گیت
- فرسودگی جداره سیلندر و پیستون
- استفاده از روغن موتور نامرغوب
- اصطکاک شدید در گیت سوپاپ
- دور موتور های بالای ۳۰۰۰ در برخی خودرو ها
- نشت روغن موتور از واشر سر سیلندر
بدیهی است که در صورت رؤیت عوامل روغن سوزی خودرو نباید نسبت به آن بی توجه باشید و هر چه زود تر باید به فکر حل کردن آن بیفتید.
از کجا بفهمیم ماشین دچار روغن سوزی شده است؟
“چگونه بفهمیم ماشین روغن سوزی دارد؟” خوشبختانه تشخیص روغن سوزی ماشین از جمله مواردی است که راننده به سرعت می تواند متوجه این موضوع بشود، علائم مختلفی از روغن سوزی در ماشین ایجاد میشود که با موارد زیر نشان داده میشود:
کم شدن مداوم روغن موتور
روغن سوزی در خودرو سبب کاهش چشمگیر و غیر طبیعی روغن موتور میشود، برای تشخیص وجود این مشکل بهتر است نسبت به چک و بررسی Gage یا همان نشانگر اقدام کنید، بهتر است این کار را بعد از خاموش کردن خودرو انجام دهید تا روغن موتور خنک شده و از مجرا به داخل کارتر برگشته باشد.
این مشکل در مواقعی ممکن است از نشتی باشد بنابراین زیر خودرو را نیز مدام چک کنید، اگر متوجه وجود لکه های روغن شدید، حدس شما درست بوده اما اگر موردی مشاهده نکردید ممکن است یک قدم به کشف روغن سوزی نزدیک تر شده باشید.
خروج دود آبی رنگ از اگزوز
یکی از مهم ترین و شایع ترین علائم روغن سوزی، خروج دود رنگی از اگزوز است، دود خودرو ممکن است به رنگ های سفید، سیاه و به خصوص آبی باشد، البته هر رنگ دود نشانه وجود هر مشکل در بخش های متفاوتی از خودروست اما رنگ آبی نشانه وجود ایراد و خبر از سوختن روغن موتور با ترکیب سوخت و هوا را میدهد.
از دیگر “علائم روغن سوزی خودرو” می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چرب شدن شمع ها یا نشتی روغن در آنها
- وجود دوده چرب در خروجی اگزوز
- بوی ناخوشایند روغن سوزی
عوارض روغن سوزی ماشین
روغن سوزی و ادامه این مشکل در خودرو به خصوص در موتور خودرو سبب به وجود آمدن معضلات مختلفی میشود که یکی از آنها اصطکاک بیش از حد در سیلندر به واسطه حرکت پیستون است که در نتیجه سبب کاهش و افت توان موتور میشود و ادامه این روند هم می تواند هزینه روغن سوزی ماشین شما را به شدت افزایش دهد.
از دیگر “عوارض روغن سوزی ماشین” میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش بازدهی مصرف سوخت
- آلودگی محیط زیست
- خرابی رادیاتور آب به دلیل خنک کاری دائمی و سنگین موتور
- خرابی میل لنگ
- از بین رفتن مبدل کاتالیست
- داغ و ذوب شدن اتصاالت غیر فلزی موتور
بنابراین، مهم است که در صورت مشاهده چنین معضلاتی نسبت به تشخیص ریشه مشکل و رفع ایراد آن برآیید.
راه های پیشگیری از روغن سوزی خودرو
برای جلوگیری از روغن سوزی اولین مورد تعویض به موقع روغن موتور است، هر نوع روغن موتور به طور متوسط بین ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ کیلومتر قابل استفاده است و بعد از آن نیاز به تعویض دارد، اما در وهله بعدی نیاز است که روغن موتور مناسب و مرغوب تهیه کنید و از استفاده روغن موتور های نامرغوب و نه چندان باکیفیت جلوگیری کنید.
همچنین نسبت به تمیز کردن و یا تعویض فیلتر روغن خود به موقع اقدام کنید، این بخش در دسته بندی لوازم مصرفی قرار میگیرد و باید به موقع به آن رسیدگی شود، ترموستات را در حین سرویس خودروی خود باز نکنید چرا که این قطعه وظیفه ایجاد تناسب دمای موتور را بر عهده دارد و باز کردن آن موجب بر هم خوردن دمای موتور خواهد شد.
از دیگر روش هایی که میتوانید از سوختن روغن موتور جلوگیری کنید این است که موتور را با گازوییل تمیز نکنید؛ برای شستشو این بخش از اسپری های مخصوص استفاده کنید، در عین حال استفاده از مکمل رفع روغن سوزی ماشین یا محلول جلوگیری از روغن سوزی می تواند تقش بسزایی در جلوگیری از روغن سوزی خودرو ایفا کند، همچنین فیلرگیری هر فصل نیز میتواند در پیشگیری از روغن سوزی مثمر ثمر باشد.
تست روغن سوزی ماشین
برای اطمینان حاصل کردن از این موضوع که خودرو شما دچار روغن سوزی شده یا خیر، تست های مختلفی وجود دارد که آنها را در اختیار شما قرار میدهیم:
- بعد از روشن کردن و گرم شدن خودرو، دور موتور را در حالت درجا به بالای ۳۰۰۰ الی ۴۰۰۰ برسانید و اگر میزان دود خارج شده از اگزوز افزایش پیدا کند، راحت تر میتوان به وجود روغن سوزی خودرو پی برد.
- نشانگر یا Gage کارتر را هر دو ساعت یکبار چک کنید و میزان روغن آن را در حالت خاموشی خودرو و خنک بودن روغن چک کنید.
در صورت مثبت بودن تست هایی که انجام داده اید، بهتر است به تعمیرکار متخصص مراجعه کنید و هرگز به خودرویی که دچار روغن سوزی است، روغن موتور اضافه نکنید. افراد متخصص در این زمینه کمپرس سنج خودرو را تست کرده و از این طریق به وجود خرابی در بخش های مختلف پی میبرند.
بعد از تشخیص وجود خرابی در بخش مذکور، تعمیر کار با باز کردن و پیاده سازی موتور به تراش کاری سر سیلندر پرداخته یا قسمتی از آن را تعویض میکند، بعد از آن به آب بندی سر سیلندر، سیلندر و کارتر میپردازد و اگر نیاز به تعویض رینگ پیستون باشد نیز آن اقدام میکنند و روغن را تعویض میکنند.